Savjeti bare-foot

Objavljeno 18.07.2013. | A. S.

Zašto bi svi ljeti trebali hodati bosi?

Bilo da je riječ o ortopedu, fizioterapeutu ili maseru, dolaskom ljetnih dana oni savjetuju isto – izujte se i što više hodajte bosi. Hodajte po šljunku, pijesku ili travi jer time stimulirate akupresurne tačke na stopalu te na taj način činite veliku uslugu svom tijelu.

Na našim stopalima postoji hiljade živčanih završetaka koji su povezani sa svim vitalnim organima u tijelu. Protok kojim bioelektricitet teče od stopala do organa tvori mrežu merdijana sličnu našem krvotoku opisuje refleksoterapija – vrlo stara nauka koja korijene vuče još iz drevnog Egipta.

Ona objašnjava kako se tretiranjem refleksnih tačaka koje se nalaze na stopalu ne samo da možemo dobiti dijagnostiku već i dovesti čitavo tijelo u stanje ravnoteže.

Dio stopala koji pripada prstima i distalnom dijelu tabana predstavlja glavu, vrat i centralni živčani sistem. Srednji dio tabana predstavlja unutarnje organe poput pluća, srca, crijeva, jetre (desna strana stopala) i slezene (lijeva strana stopala).

Glavobolju možete riješiti masažom nožnog palca, a umorne oči pritiskivanjem na korijen prva dva prsta do palca.

No ipak, najprirodniju refleksoterapiju provodimo tako da hodamo bosi. Šetnja bez obuće ima izvrsno djelovanje na bolove te djeluje kao analgetik.

Odlazak na plažu i hodanje po kamenčićima prvih dana može biti vrlo bolno, no baš ta bol pokazuje koje je mjesto na stopalu u blokadi. Zato, kada krenete na zasluženi godišnji odmor skinite sandale, prošećite plažom i riješite se tegoba i stresa.

izvor: zadovoljna.hr

Tags: , ,Back to Top ↑
  • Newsletter

    Prijavite se na naš besplatni newsletter i osigurajte se da ne propustite najzanimljivije i najčitanije članke

  • Facebook Fanovi