Zanimljivosti cough

Objavljeno 06.06.2013. | A. O.

Najstariji lijek protiv kašlja – sladić

O moćima sladića u liječenju kašlja govori se već u staroegipatskom papirusu iz 3000. godine p.n.e., a danas ga koristimo i kod gastritisa, čira na želucu, hepatitisa i klimakteričnih tegoba.

Iako ne raste u našim krajevima, već stiže iz istočnosredozemnih zemalja, ljekovite moći sladića odavno koristi i naša narodna medicina. Znalcima je poznat pod latinskim nazivom Glycyrrhiza glabra i ubraja se u najstarije ljekovite biljke u historiji. Kao sredstvo za liječenje kašlja pominje se već u jednom staroegipatskom papirusu iz 3000. godine prije Krista.

Sladić je zeljasta višegodišnja biljka razgranatih stabljika koje narastu i do 1 metra, na kojima su perasti listovi. Cvjeta u aprilu modroljubičastim cvjetovima koji su združeni u grozdaste cvatove. U ljekovite svrhe koristi se korijen koji se iskopa u martu, ili oktobru i decembru. Kod nas može da se nađe neočišćen, ali i očišćen korijen, koji je poznat kao ruski sladić.liquorice

Od ljekovitih materija, ovaj korijen sadrži glicirhizin i brojne flavonoide, sa dominantnim likvirinom i likviricigeninom. Uz mnogo škroba, u korijenu ima i lipida, eteričnog ulja, asparagina, gorkih materija, kiseoničnih jedinjenja, kao i malo tanina, oksalne kiseline i smole.

Jesti, piti, ili žvakati

Glavna ljekovita materija je glicirhizin, koja je 50 puta slađa od šećera. Ima slična svojstva kao saponini, neotrovna je, ne nadražuje sluznicu, a pomaže rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi. Korijen, i od njega dobiven sok, koriste se za smirivanje upala i grčeva. Pomaže u liječenju kašlja, gastritisa i čira na želucu. Preporučuje se i protiv hepatitisa. Iako je i sam korijen sladića djelotvoran, bolje je odlučiti se za mješavinu ljekovitog bilja.

Osim soka i korijena u komadu, narodna medicina koristi i korijen sladića samljeven u prah. Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • ½ kašičice praha izmiješati s 1 kašičicom meda, pa tu mješavinu uzimati 3 puta na dan za smirivanje upala.
  • Onima sa bilo kakvim tegobama, pa i bolestima želuca, savjetuje se žvakanje manjih korijena sladića. Žvakanje sladića pomaže i kod mamurluka.
  • Pošto sadrži i fitoestrogene, upotrebljava se za olakšavanje klimakteričnih tegoba i liječenje ženskog steriliteta.

Recepti

Do sada su se dvije čajne mješavine pokazale posebno uspješnim – jedna liječi kašalj, a druga bolesti želuca.

  • Protiv kašlja. Pomiješajte 20 g korijena sladića, po 10 g lista podbjela, lista trpuca i šipka bez koštica, te 5 g žalfije, pa mješavinu prelijte sa 1 litrom proključale vode i ostavite da odstoji 30 minuta. Procijeđenu mješavinu pijte 3 puta na dan.
  • Za želudac. Po 20 g korijena sladića i cvijeta kamilice pomiješajte sa po 5 g lista nane, lista matičnjaka i hajdučke trave. Mješavinu prelijte sa 1 litrom proključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i pijte 3 puta dnevno.

Izvor: Bilje&Zdravlje

Tags: , , , ,Back to Top ↑
  • Newsletter

    Prijavite se na naš besplatni newsletter i osigurajte se da ne propustite najzanimljivije i najčitanije članke

  • Facebook Fanovi